Speechwedstrijd in 2020

Wat is er anders in 2020?

De landelijke tv finale op NPO 2 is dit jaar te zien op 5 mei (Bevrijdingsdag). Een unieke kans om Nederland te laten zien wat jij belangrijk vindt! in deze nieuwsbrief nog een paar tips. Wij roepen de speechkandidaten dit jaar op om in hun speech, op hun eigen manier, aandacht te besteden aan het thema vrijheid in de breedste zin van het woord.

Speechwedstrijd en tv finale op Bevrijdingsdag
De V-Rede is een speciaal onderdeel tijdens Op weg naar Het Lagerhuis. Met deze speechwedstrijd krijgen leerlingen de mogelijkheid zich uit te spreken over maatschappelijke thema’s. In een speech van 2,5 minuut kun je een thema op de kaart zetten of een oproep doen. Waar moet je op letten tijdens de voorbereiding en het uitspreken van je V-Rede. Vijf vragen aan Niek Dekker, jurylid en coach van de V-Rede-kandidaten die in de landelijke tv-finale mogen speechen.

In hoeverre is de V-Rede onderdeel van de debatcompetitie?
In de eerste debatronde spreekt één leerling per team een V-Rede uit in de wedstrijdzaal tijdens de eerste wedstrijdronde. De jury kiest welke leerling het beste was en die leerling verdient een punt voor zijn of haar team (een van de zeven beoordelingspunten). Hier is de V-Rede dus onderdeel van de wedstrijd en de puntentelling.

Op een ander moment tijdens de voorronde spreken leerlingen hun V-Rede uit voor de camera van BNNVARA. Per school mogen meerdere leerlingen dit doen. Een jury kiest aan de hand van het optreden voor de camera welke twee leerlingen de beste speech van de dag hebben. Zij mogen hun V-Rede in de dagfinale uitspreken, waarna er een winnaar wordt aangewezen. Deze winnaar gaat door naar de landelijke speechselectie en maakt kans op een plek in de tv-finale. Alle speeches die voor de camera worden uitgesproken zijn te zien op ons Youtube kanaal.

Wat is de opdracht voor dit jaar?
De tv-finale is dit jaar te zien op 5 mei: Bevrijdingsdag. Hiermee valt deze editie van Op weg naar Het Lagerhuis binnen de festiviteiten van 75 jaar vrijheid. We vieren dat we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. De specifieke opdracht voor dit jaar is om aandacht te besteden aan het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord. Kies je onderwerp dus goed en wees je ervan bewust dat de jury specifiek zoekt naar speeches die logisch passen in een tv uitzending op Bevrijdingsdag.

Waar moet ik op letten als ik de speech voor Op weg naar Het Lagerhuis schrijf?
Kies een onderwerp waar je echt iets mee hebt, dat helpt om een krachtige speech neer te zetten. Dit kan iets zijn waar je boos van wordt, iets dat je zelf hebt meegemaakt of om je heen ziet gebeuren. In een V-Rede is de opbouw belangrijk. Start met iets pakkends. Laat je publiek daarna voelen en beseffen wat er aan de hand is en kom aan het einde ook met een duidelijke oplossing of oproep. Met mooi taalgebruik, herhalingen en humor geef je je speech net iets extra’s.

Maken alleen leerlingen kans die iets ‘speciaals of ergs’ hebben meegemaakt?
Zeker niet. Een goede speech heeft natuurlijk wel iets speciaals. Dat kan een aansprekende ervaring zijn, maar ook een indrukwekkende vorm, een aangrijpende oproep, een onvergetelijke voordracht of een vernieuwende gedachte. Zoek iets wat bij je past en maakt het authentiek en denk tegelijkertijd na over wat jouw speech anders maakt dan andere speeches.

Wat zijn aandachtspunten tijdens het uitspreken van de V-Rede?
Rust. Kijk je publiek aan en neem de tijd om je speech uit te spreken. Als je in het oefenen merkt dat je V-Rede langer is dan 150 seconden, los dat niet op door sneller te spreken, maar schrap een of twee zinnen. Je mag tijdens je V-Rede een blaadje erbij houden.

Scroll to top