Op weg naar het lagerhuis

Met de beste jonge sprekers van Nederland in onze jaarlijkse speechwedstrijd 

V-Rede

De beste speeches van Nederland

De V-Rede is een korte speech van maximaal 150 seconden. Je krijgt met onze speechwedstrijd de kans om jouw visie te geven op de toekomst. Uiteindelijk zijn de drie beste speeches van Nederland te zien in de finale op NPO 2.

Opdracht 2023-2024
In de tv finale van afgelopen seizoen zagen we drie jongeren die zich met hun persoonlijke verhaal in de V-Rede uitspraken over kwesties in de wereld om ons heen. We zijn benieuwd welke maatschappelijke kwestie volgens jou de aandacht verdient van televisiekijkend Nederland. Wij roepen de speechkandidaten op om in hun speech, op hun eigen manier, de aandacht te vestigen op een maatschappelijk thema. Kortom: spreek je uit met jouw V-Rede en wie weet sta jij straks wel in de tv finale van Op weg naar Het Lagerhuis!

Voorbeelden van V-Redes kun je vinden in de tv uitzendingen van de afgelopen jaren. Ook staan alle speeches op ons Youtube kanaal.

 

Algemene informatie over de V-Rede

Laat je inspireren door eerdere voorbeelden

Met de V-Rede krijgen deelnemers de kans om in de voetsporen te treden van grote redenaars. Het geven van een goede speech vraagt niet alleen een goede voorbereiding, maar ook de uitvoering is cruciaal. Tijdens de voorronde van Op weg naar Het Lagerhuis is er een V-Rede opdracht: de landelijke V-rede.
De landelijke V-Rede opdracht is een onderdeel tijdens de verschillende debatrondes tijdens de provinciale voorronde. Het is zaak om zowel een inhoudelijk sterke speech te verzorgen, alsook de juiste spreker uit het team te kiezen die de speech gaat voordragen. Beide speeches mogen door meer mensen uit het debatteam worden voorbereid en geschreven.

De speeches worden geschreven op basis van de V-Rede opdrachten. De wijze waarop deze speech wordt uitgewerkt of hoe deze wordt voorgedragen staat voor iedere deelnemer vrij. De toespraak mag 150 tellen duren (twee en een halve minuut). Bij de wedstrijd kan er gebruik worden gemaakt van een katheder of een rode stip waarop de spreker staat.

DE V-REDE IN DRIE STAPPEN:
1 – Bekijk de voorbeelden van drie V-Redes uit de tv uitzending van vorig seizoen.
2 – Bekijk de opdracht van de landelijke V-Rede voor dit seizoen (zie bovenaan de pagina).
3 – Klik hier voor inspiratie voor de V-Rede op ons Youtube kanaal. Hier kun je de speeches van talloze leerlingen vinden, laat je door hen inspireren en schrijf jouw eigen V-Rede.