FAQ

Veelgestelde vragen

Waarom wil je meedoen aan Op weg naar Het Lagerhuis?

Het is voor leerlingen een unieke ervaring om over actuele en aansprekende onderwerpen te debatteren tegen andere scholen. Een wedstrijdronde bestaat uit verschillende debatonderdelen en een kundige jury oordeelt welk team het beste heeft gedebatteerd. Het ontwikkelen van debatvaardigheden is een belangrijke component in de ontwikkeling van jongeren en wordt toegepast in vakken als Nederlands, maatschappijleer en filosofie. Door debatteren geven scholen ook invulling aan het onderdeel burgerschap dat in de onderwijswet is opgenomen. De wedstrijd Op weg naar Het Lagerhuis is een kans om officieel te strijden tegen andere debatteams uit de provincie.

Is deelname kosteloos?

Ja. Wij willen zoveel mogelijk scholen de kans geven om mee te doen. Aan deelname zijn dus geen inschrijvingskosten verbonden.

Is het mogelijk om met meer dan één team van een school deel te nemen?

In principe is de inschrijving bij Op weg naar Het Lagerhuis beperkt tot één team per schoollocatie (middelbare school of MBO-instelling. De reden hiervoor is dat we zoveel mogelijk scholen de kans willen geven om deel te nemen. Ook is het niet toegestaan om deel te nemen in een andere provincie.

Zijn er prijzen te winnen?

Provinciale winnaars mogen zich een jaar lang het beste debatteam van de provincie noemen en krijgen uiteraard een grote beker. Ook verdienen zij een ticket voor de landelijke achtste finales. Daarnaast zijn er individuele prijzen voor onder meer de speechwedstrijd. De winnaar van de V-Rede krijgt een uitnodiging voor de landelijke selectiedag.

Waaruit bestaat een Op weg naar Het Lagerhuis-team?

Een debatteam bestaat uit tien leerlingen. Met minder dan tien leerlingen is het team niet compleet en kan het niet doorspelen in de knock-outfase. Een team moet ook een begeleider meenemen die tijdens enkele wedstrijden zal fungeren als gespreksleider. Een team mag maximaal twee junior-debaters meenemen naar de voorronde van Op weg naar Het Lagerhuis. Het is toegestaan dat een junior-debater de V-Rede houdt.

Wat is de precieze rol van de junior-debaters?

De junior-debater is een leerling die niet behoort tot het basisteam, maar in het kader van opleiding de dag kan meemaken als toeschouwer. Junior-debaters zijn van harte welkom tijdens de voorronde maar nemen tijdens de wedstrijdronde plaats in het publiek en debatteren zelf in beginsel niet. Enkel in het geval van overmacht (bijvoorbeeld ziekte, stremmingen etc.) is het mogelijk dat een junior-debater invalt. Doorwisselen is niet toegestaan.

Wat is het sterrenteam?

Tijdens sommige voorrondes hebben we een oneven aantal deelnemende teams. Dan formeren we op de dag zelf een sterrenteam van juniordebaters. Dit team krijgt gewoon feedback en het is een prachtige leerervaring om in dit team mee te spelen. Om belangenverstrengeling tegen te gaan tellen wedstrijden van/tegen het sterrenteam niet mee in de uitslag van de poule.

Wat is het All-Star debat?

Tijdens de voorronde scout de jury individueel debattalent. Deze ‘All-Star’ debaters mogen aan het einde van de dag debatteren tegen een speciale gast, meestal een politicus.

Hoe kom ik in het All-Starteam?

Door op te vallen tijdens het All-Stardebat of tijdens de landelijke rondes. Elke leerling die afvalt met zijn/haar schoolteam maakt kans en komt in een speciaal selectietraject.

Hoe maken jullie de eindstand in een poule op?

We tellen alleen de officiële wedstrijdrondes. Voor de ranking in een poule is allereerst het aantal gewonnen wedstrijden van belang. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal gewonnen punten. Is er nog steeds geen verschil, dan gebruiken we het onderling resultaat. Als het nog steeds gelijk is dan gebruiken we de subcriteria die beschreven zijn in de wedstrijdvoorwaarden.

Hoe zien de landelijke finales eruit?

Zestien scholen spelen tegen elkaar in de achtste finales volgens een knock-out systeem. Vanaf dan is het er op of er onder. Win je de wedstrijd dan speel je door in de volgende ronde. Zo wordt er toegewerkt naar de finale met bijbehorende tv-uitzending.

Ik heb een andere vraag. Wat nu?
Deze FAQ van  Op weg naar Het Lagerhuis wordt aangevuld met vragen die binnenkomen. Mocht deze lijst geen soelaas bieden, dan kunt u contact opnemen met Het Debatbureau, de organiserende partner van de wedstrijd. Vragen kunnen per e-mail worden gesteld via info [at] hetdebatbureau.nl.

Scroll to top