Zuid-Holland | Wedstrijdinformatie

Praktische informatie

Locatie: Provinciehuis provincie Zuid-Holland
Zuid-Hollandplein 1 Den Haag
Datum: Donderdag 9 en vrijdag 10 maart 2017
Aanvang: 09.30 uur
Einde: Uiterlijk 16.30 uur

.

Provinciale stellingen

Stelling 1
Een goed functionerende democratie kan niet zonder kwalitatief goede en onafhankelijke regionale journalistiek. Nu die journalistiek in financieel zwaar weer verkeert ligt de vraag voor of het ook de verantwoordelijkheid van de overheid is om er voor te zorgen dat regionale journalistiek zijn waakhondfunctie kan blijven vervullen. ‘Wij hebben grote zorgen over de verschraling die er is. Het verdwijnen van regionale krantentitels, steeds minder actieve journalisten in onze regio, redacties die steeds kleiner worden… Dat is een slechte zaak voor de democratie’, verzucht directeur Gerard Milo van Omroep West. De stelling is: De overheid moet ingrijpen om goede en onafhankelijke regionale journalistiek te waarborgen.

Stelling 2
De provincie Zuid-Holland werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving. De provincie zorgt met de partners voor landschap, natuur en recreatie, landbouw, cultureel erfgoed en water in het dichtstbevolkte deel van Nederland. De provincie heeft 3 ambities als het gaat om ‘groen’:
• Groenbeleving: meer en beter groen om de stad, meer en betere fiets-, wandel- en vaarroutes.
• Agrarisch ondernemerschap: een gezonde basis voor agrariërs.
• Biodiversiteit: het aanleggen en beheren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen Ecologische Hoofdstructuur EHS), inclusief de internationaal belangrijke Natura 2000-gebieden.
De vraag is hoe ver de provincie de komende jaren gaat met het betrekken van lokale partners bij de groene omgeving. Meer groenbeleving betekent immers ook meer drukte in de natuur. Dat betekent dat er vragen voorliggen als “Moet er een hek blijven staan om sommige kwetsbare natuurgebieden om zeldzame planten en dieren te beschermen?” en “Staan we meer horecagelegenheden toe in en bij natuurgebieden om de natuur mee te bekostigen?” De stelling voor dit debat luidt: De natuur in Zuid-Holland moet met rust gelaten worden.

Stelling 3
Verkeersveiligheid staat bij de provincie Zuid-Holland en haar verkeersveiligheidspartners hoog op de agenda. De verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid in Zuid-Holland is een zaak van 2 regievoerders: de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Zij dragen ieder in het eigen gebied zorg voor de coördinatie afstemming, financiering en uitvoering van de verkeersveiligheidsactiviteiten. Voor het regiegebied Zuid-Holland heeft de provincie het Platform Verkeersveiligheid ingesteld. Met educatie en voorlichting wordt ingezet op het gedrag van verkeersdeelnemers, want dit is een belangrijke factor bij het ontstaan van verkeersongevallen. Maar is het gedrag van jongeren in het verkeer wel te beïnvloeden door voorlichting? De stelling is: Meer voorlichting leidt in onze provincie tot minder ongelukken en slachtoffers.

Deelnemers

Bijgewerkt t/m 11-12-2016
Dag I

Alfrink College Zoetermeer
Christelijk Gymnasium Sorghvliet Den Haag
Coornhert Gymnasium Gouda
Dalton Lyceum Barendrecht Barendrecht
Driestar College Gouda
Gymnasium Novum Voorburg
Hoeksch Lyceum Oud-Beijerland
ISW s-Gravenzande
Lyceum Oudehoven Gorinchem
Rijnlands Lyceum Sassenheim Sassenheim
Schoonhovens College Schoonhoven
Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht
Stedelijk Gymnasium Leiden Leiden
VCL Den Haag
Willem De Zwijger College (locatie Van der Palmstraat) Papendrecht
Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout

Dag II

Ashram College Alphen a/d Rijn
Bonaventuracollege Leiden
Dalton Den Haag Den Haag
Dalton Voorburg Voorburg
De Goudse Waarden Gouda
Emmauscollege Rotterdam
Het Lyceum Vos Vlaardingen
IJsselcollege Capelle a/d Ijssel
Lyceum Ypenburg Den Haag
Maerlant Lyceum Den Haag
Oranje Nassau College Zoetermeer
Visser ’t Hooft Lyceum Leiden
Wolfert Dalton Rotterdam
Zandvliet College Den Haag
Gemini College Ridderkerk Ridderkerk
Yulius Discovery College Barendrecht