Twee nieuwe landelijke stellingen

Twee nieuwe landelijke stellingen zijn bekend voor de voorrondes. Deze stellingen kunnen terugkomen bij iedere debatvorm. Daarnaast waren er al 7 landelijke stellingen bekend en worden momenteel alle provinciale stellingen gepubliceerd op de provinciale pagina’s.

De twee nieuwe stellingen staan hieronder. De andere landelijke stellingen kun je hier vinden. De provinciale stellingen kun je vinden op de provinciale pagina via de provinciale voorrondes in het menu hierboven.

Stelling 8 (nieuw!)
Versiercoach Julien Blanc veroorzaakte afgelopen najaar opschudding met zijn workshops en seminars waarin hij tips geeft om vrouwen te versieren. Zijn onorthodoxe versiertrucs en volgens velen vrouwonvriendelijke tactieken leidden tot wereldwijde protesten. Volgens Metro-columniste Hadjar Benmiloud bakken Nederlandse mannen er op het gebied van versieren weinig van. Zij wijt dat aan de opgekropte frustraties en een onvermogen om te communiceren. Volgens historicus Mike Harmsen is er dan ook weinig verwerpelijks aan om te leren hoe je vrouwen versiert: “Versieren is geen tweede natuur voor iedereen en op school krijgt niemand les in deze kunst.” De stelling luidt: Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse man op versiercursus gaat.

Stelling 9 (nieuw!)
In de laatste twintig jaar nam het stripboek een enorme vlucht. Waar strips ooit werden gezien als kinderlijk vermaak en zelfs verderfelijk amusement, worden graphic novels tegenwoordig steeds meer de hemel in geprezen om hun artistieke en literaire kwaliteiten. Het Holocaustdrama Maus of het alom geprezen Watchmen zijn daarvan voorbeelden. Sommigen noemen het stripboek zelfs de rijkste vorm van literatuur. Het stripboek komt zo langzaam op gelijkte hoogte te staan met andere vormen van literatuur. De stelling luidt: Stripboeken verdienen een plek op de verplichte literatuurlijst.