Overijssel | Wedstrijdinformatie

Praktische informatie

Locatie:
Provincie Overijssel
Luttenbergstraat 2
Zwolle
Datum: Donderdag 9 februari 2017
Aanvang: 09:30 uur
Einde: uiterlijk 16:45 uur
Download het dagprogramma

.

Provinciale stellingen

Stelling 1:
Als de koning op staatsbezoek gaat is het tegenwoordig gebruikelijk dat er een handelmissie meegaat. De provincie Overijssel heeft nu ook zo’n concept gefaciliteerd. Gedeputeerde Eddy van Hijum is met 16 Overijsselse ondernemers in zijn kielzog naar China gereisd. Is dit een goed concept om mkb-ers in de provincie een steuntje in de rug te geven, of is het een twijfelachtige investering en kunnen ondernemers dit soort reizen beter zelf organiseren? De stelling is: Overijssel moet de komende jaren meer handelsmissies faciliteren.
Stelling 2:
In veel binnensteden in Overijssel is het een bekend gezicht: lege winkelpanden. Ongeveer 9 procent van de winkelpanden staan leeg. Slecht voor de uitstraling van de steden, slecht voor de detailhandel en slecht voor de inwoners. Alleen Limburg doet het nog slechter en de voorspelling van de Sociaal Economische Raad in Overijssel is dat er in 2025 nog eens 10% van de verkooppunten verdwenen is. De provincie Overijssel is in overleg met landelijke partijen en gemeenten de overheid om dit probleem aan te pakken. Ze gaan flink investeren in de binnensteden. Maar heeft dat nog wel zin met de opkomst van online shoppen? De stelling is: Het is goed dat de provincie flink wil investeren in de Overijsselse binnensteden.
Stelling 3:
Er zijn minder Grutto’s in de omgeving. De Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor de Dierenambulance en trekt aan de bel over de konijnenstand. Ook worden er illegaal bomen en houtwallen gekapt. Van verschillende kanten komen er dus geluiden dat het niet goed gaat met de stand van de natuur in Overijssel. Aan de andere kant neemt de provincie het voortouw in het beschermen van de wilde bij. Hoe moet de overheid omgaan met de natuur in de omgeving? De stelling is: Het beschermen van de natuur in Overijssel moet absolute topprioriteit worden.

Provinciale V-Rede opdracht

De provinciale V-Rede krijgt dit jaar een ander karakter. Nadere informatie hierover wordt spoedig bekend.

Deelnemers

Bijgewerkt t/m 12-12-2016

Almere College Kampen Kampen
AOC-Oost, het Groene Lyceum Almelo
Bataafs Lyceum Hengelo
Carmel College Salland Raalte
Carolus Clusius College Zwolle
CSG Reggesteijn Nijverdal
Etty Hillesum Lyceum Deventer
Gymnasium Celeanum Zwolle
Het Noordik Almelo
Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark Enschede
Ichthus College Kampen Kampen
Lyceum De Grundel Hengelo
Pius X College – Aalderingshoek Almelo
Twickelcollege Hengelo
Vechtdal College Hardenberg
Van der Capellen SG Zwolle