Beoordelingscriteria voor de debatten

Ook dit jaar zijn veel teams druk aan het voorbereiden voor de provinciale voorrondes van Op weg naar Het Lagerhuis. Vorig seizoen hebben we een nieuw jury beoordelingsmodel geïntroduceerd. In dit bericht krijg je meer informatie over de criteria die bij de wedstrijd van belang zijn.

Om debatteams te helpen in hun voorbereiding, stelt de organisatie van Op weg naar Het Lagerhuis hierbij een samenvatting van de jurybriefing online beschikbaar. Doe er je voordeel mee in de voorbereiding op je provinciale voorronde! Ook kun je het beoordelingsbord downloaden dat de jury gebruikt tijdens de terugkoppeling. Verder hieronder antwoord op de meestgestelde vragen.

– Wat is het belangrijkst voor de jury?

Het belangrijkste voor de jury is om te kijken door welk team zij uiteindelijk het meest overtuigd zijn. Daarbij kijkt de jury naar de 7 beoordelingscriteria op het jury beoordelingsbord. Aan de hand van deze criteria kent de jury punten toe waardoor er per ronde (3 wedstrijdonderdelen) een uitslag ontstaat van 7-0, 6-1, 5-2 of 4-3.

– Waarom verschilt het jury oordeel soms per ronde?

We vragen de jury om in de terugkoppeling vooral aan te geven wat het verschil maakt per ronde. Hen wordt dus gevraagd om aan te geven waarom het ene team wint en het andere verliest. Voor de jury is er altijd sprake van een vergelijking van beide teams. Doordat de jury vooral aangeeft wat het verschil maakt (waar het ene team dus duidelijk sterker is dan het andere) kan het zijn dat per debat een ander onderdeel uitgebreid wordt uitgelicht.

– Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het oordeel?

Debatteren is een jurysport en natuurlijk kan het eens voorkomen dat je het niet eens bent met het oordeel van een jury. Het is lastig om objectief je eigen debatten te beoordelen en het kan voorkomen dat je het juryoordeel wel begrijpt, maar de weging naar jouw mening anders had moeten zijn. In dat geval bestaat er geen mogelijkheid tot beroep tegen de uitslag of een herroeping hiervan. Wel mag je aan de jury om tips vragen om je debatvaardigheid te verbeteren. Is de uitslag onduidelijk? Een korte vraag hierover mag altijd, maar in discussie gaan met de jury over de uitslag heeft geen zin en is bovendien niet echt netjes. Mocht je echt met vragen blijven zitten over de uitslag? Dan kun je je voor uitleg altijd melden bij de jurybegeleiding.

– Mijn team wordt twee keer beoordeeld door dezelfde juryleden, heeft dit invloed op hun beoordeling?

Bij Op weg naar Het Lagerhuis zijn we erg blij met alle enthousiaste teams en met alle enthousiaste juryleden die de voorrondes mogelijk maken. We doen ons best om de juryleden tijdens de dag zoveel mogelijk te laten rouleren, zowel qua samenstelling als qua teams die ze beoordelen. In sommige voorrondes kan het (bijvoorbeeld door ziekte) voorkomen dat er geen ruimte is om te rouleren of dat je een aantal maal hetzelfde jurylid treft. De juryleden zullen ieder debat afzonderlijk beoordelen en nemen hierin eerdere beoordelingen dus ook niet mee. Het kan zijn dat een jurylid een persoonlijke noot over een eerder debat (bijvoorbeeld over hoe het team gegroeid is) plaatst, maar in de beoordeling zal enkel gekeken worden naar welk team het sterkst voor de dag kwam tijdens dat debatonderdeel